ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΡΟ


ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ:
Το Δημαρχείο της Ερμούπολης στην πλατεία Μιαούλη αποτελεί κόσμημα για την πόλη και δεν είναι τυχαίο ότι έχει χαρακτηριστεί «έργο τέχνης» με υπουργική απόφαση. Το μεγαλοπρεπές αυτό κτίσμα που είναι τριώροφο από την πλευρά της πλατείας και διώροφο από την πίσω πλευρά λόγω της κλίσης του εδάφους, χτίστηκε το 1876 υπό την επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλλερ και είναι εμπνευσμένο αρχιτεκτονικά από τρεις διαφορετικούς ρυθμούς: τον τοσκανικό, τον ιωνικό και τον κορινθιακό.
Από τα χαρακτηριστικά του ξεχωρίζουν η επιβλητική σκάλα πλάτους 15,5 μέτρων, δύο πτέρυγες με πέντε κατακόρυφους άξονες παραθύρων δεξιά και αριστερά, οι προεξοχές, οι πύργοι, το μαρμάρινο αέτωμα, οι προσωπογραφίες των παλιών δημάρχων και άλλα.
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, το έργο ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας Δ. Βαφιαδάκη, ενώ σε μετέπειτα χρόνους έγιναν περαιτέρω εργασίες αποκατάστασης και εσωτερικής διακόσμησης. Η ιστορική του σημασία, μεταξύ άλλων, αναδεικνύεται από την ταύτισή του με την πλατεία και τα σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της χώρας που συγκέντρωναν εκεί τις αντιδράσεις του κόσμου. Το κτίριο σήμερα στεγάζει τα γραφεία του Δήμου Ερμούπολης, Δικαστήρια και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ:
Το θέατρο Απόλλων είναι ένα κτίριο με μεγάλη ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Σύρου και τον πολιτισμό της. Από τη πρώτη στιγμή της ίδρυσης της Ερμούπολης υπήρξε η ανάγκη για την κατασκευή ενός θεάτρου που να φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις αλλά και τους θιάσους που επισκέπτονταν το νησί. Την πρωτοβουλία για την ανέγερσή του την ανέλαβε ο Μιχάλης Σαλβάγος.
Στις 30 Οκτωβρίου 1861 το Δημοτικό Συμβούλιο δέχτηκε την πρόταση και αποφάσισε ομόφωνα να ανεγερθούν θέατρο και λέσχη στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης. Όπως ήταν φυσικό, υπήρξαν και πολλές αντιδράσεις στην απόφαση αυτή.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ:
Το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει μια συλλογή παλαιών μηχανημάτων και εργαλείων, περιλαμβάνει σήμερα περισσότερα από 300 αντικείμενα. Αποτελεί μια μοναδική συλλογή για τα ελληνικά δεδομένα με στοιχεία εξοπλισμού βυρσοδεψίας, μηχανουργίας, κλωστοϋφαντουργίας, τυπογραφίας, ναυπηγικής, λουκουμοποιίας, συσκευασίας τροφίμων κ.α., τα οποία προέρχονται από τα εργοστάσια της Ερμούπολης.
Η συγκέντρωση των ιστορικών εργαλείων ξεκίνησε το 1985. Η συστηματική εργασία αποκατάστασης και συντήρησης ξεκίνησε το 1998 και γίνεται εξ΄ ολοκλήρου στην Ερμούπολη.

ΒΑΠΟΡΙΑ :
Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, οι πρόσφυγες του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης εγκαταστάθηκαν στο νησί της Σύρου. Εκεί έκτισαν μοναδικά ψηλοτάβανα αρχοντικά με εντυπωσιακές τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτες πόρτες, μαρμάρινα μπαλκόνια, ξύλινα πατώματα και ασύγκριτες λεπτομέρειες δίπλα στη θάλασσα δημιουργώντας, έτσι, τα δικά τους καπετανόσπιτα, τα δικά τους “βαπόρια” που έμοιαζαν να αιωρούνται επάνω από τα βράχια. Από τον 19ο, λοιπόν, αιώνα και μετά, η συνοικία πήρε τη γνωστή μέχρι σήμερα ονομασία της Βαπόρια και συνεχίζει να φημίζεται ως η πιο αριστοκρατική συνοικία στο ανατολικό τμήμα της Ερμούπολης. Πρόκειται για μια πανέμορφη και γραφική περιοχή με μια εξαιρετική παραλία, η οποία ονομάζεται Αστέρια, κατάλληλη για κολύμπι και για ξέγνοιαστες καλοκαιρινές περιπλανήσεις. Στην περιοχή αξίζει κανείς να επισκεφθεί, επίσης, τον ναό του Αγίου Νικολάου των Πλουσίων που δεσπόζει με τα πυργωτά κωδωνοστάσια.